17 / kesä / 2021
TIEDOTE, JULKAISUVAPAA
Hungry for Finland –valtakunnallinen ruokamatkailukilpailu 2021: Finaalissa 3 pohjoissavolaista herkullista helmeä.
Suomen ruokamatkailu -kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Ruokamatkailukilpailun arviointiraati on ilahtunut monipuolisesta ja tasokkaasta osallistuneiden joukosta (77 tuotetta). Kilpailun viimeiselle arviointikierrokselle karsiutui 14 finalistia, joista raati valitsee palkittavat ja kunniamaininnat. Kilpailun voittajat julkistetaan 16.9.2021 Helsingin kaupungintalolla. Kolme kisaajaa finaalisijoilla ovat Pohjois-Savosta.
Pohjois-Savon tarjonta kokonaisuutena: SATOA Kuopio Food Festival, SATOA Goes WILD -villiruokafestivaali ja European Region of Gastronomy- juhlavuosi kokonaisuus, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria. Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa Euroopan ruokamaakunta-tunnustuksen, jota voidaan verrata kulttuuripääkaupunki -titteliin. ERG-tunnustus kehittää myös monipuolisesti kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä sekä painottaa vastuullisuutta. Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Matkailijalle aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa ja uudenlaisia elämyksiä ERG Juhlavuoden kokonaisuudessa.
”Olemme rakentaneet yhdessä alueen ruoka- matkailu- ja luovien alojen yritysten kanssa upean kattauksen matkailijoille maistettavaksi, elettäväksi ja koettavaksi, makumatkoja Kuopion alueelle eli Pohjois-Savoon. Tästä työstä meille jo myönnettiin Euroopan gastronominen maakuntatunnustus vuosille 2020 ja 2021. Tämä valtakunnallinen ruokamatkailukilpailun finaalipaikka on hyvä jatko sille. Kuten kansainvälinen asiantuntijajury totesi tutustuttuaan gastronomiasisältöihimme: ruokamatkailutuotteittenne taso on upea helmi, nyt on aika kertoa siitä muillekin! Koko kattaus on nähtävillä esimerkiksi tastesavo.fi -sivustolla.” -Ilona Sares, ERG Juhlavuosi, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / Pro Agria.
SATOA -festivaalit toteutettiin vuosina 2015 – 2018 RuokaSavo-hankkeen voimin. RuokaSavo-hankkeen tavoitteena oli tehdä Pohjois-Savosta tunnettu ruokamaakunta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti vuoteen 2020 mennessä. SATOA järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014, ja Kuopion kaupunki palkitsi sen tuolloin myös vuoden ilmiönä. Vuonna 2017 Visit Finland ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu nosti tapahtuman yhdeksi Suomen neljästätoista ruokamatkailun kärkituotteesta.
”Tapahtumien järjestäjille korona on tuonut paljon haasteita, ja on todella ilahduttavaa kuulla finaalipaikasta! Toivotamme kaikki tervetulleiksi tutustumaan Pohjois-Savon kattaukseen elokuussa Satoa-ruokafestivaaleille ja kokemaan tunnustetusti koko Euroopan maukkainta maakuntaa kaikkien aistien kautta. Iloinen ruokafestivaali on paikallisten makujen juhla, jossa voi ostaa ja maistaa pieniä ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä ja nauttia samalla Elonkorjuujuhlan ohjelmasta. Tapahtumassa mukana olevat upeat ravintolat tarjoavat ruokafestivaalin ajan laadukkaita annoksia, joiden valmistamisessa on hyödynnetty pohjoissavolaisia raaka-aineita.”-Taina Laitinen, tuottaja Satoa-festivaalit, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / Pro Agria.
Laajennettu illallinen, Ravintolamestarit Oy, Kuopio, tuote kehitteillä. Laajennetulla illallisella paikallinen luonto ja raaka-aineet yhdistetään hyödyntäen virtuaalitodellisuutta. Ruoka ja luonto koetaan erityisellä tavalla, kaikki aistit sekoittaen. Illallinen on jotain aivan uutta, tulevaisuus tässä päivässä, ja siinä hyödynnetään pelimaailmasta tuttua immersiivisyyttä. Illallinen on vahvasti visuaalinen kokemus, mutta siihen sisältyvät olennaisena myös ruoasta ja luonnosta kertovat tarinat, jotka on kirjoittanut kirjailija Antti Heikkinen.
” Halusimme luoda aivan uudenlaisen, elämyksellisen tuotteen jossa paikallinen luonto, vuodenajat ja raaka-aineet koetaan kokonaisvaltaisesti virtuaalilasien, äänimaailman, tuoksujen ja makujen avulla. Vieraamme pääsevät virtuaalisesti toiseen paikkaan ja aikaan kokemaan ravintolaillallinen toisessa todellisuudessa. Illallisella käytetään virtuaalilaseja, joihin on kuvattu ja kuvataan 360 asteen videokuvaa neljänä eri vuodenaikana. Virtuaalisuuden avulla asiakkaat voivat kokea minkä tahansa vuodenajan paikasta ja ajasta riippumatta. Ympäröivän luonnon raaka-aineet nautitaan sesongin mukaisesti illallisen yhteydessä.” -Eeva Mertanen, alueen virallinen ERG-ruokalähettiläs, Ravintolamestareiden toimitusjohtaja.
Gastrojuna/Gastrotrain, GreenEscape Oy, Lapinlahti, tuote kehitteillä. Gastrojuna on ainutlaatuinen Slow Travel -kokemusmatkailukonsepti, joka yhdistää gastronomian, kulttuurin ja luontoarvot. Siinä yhdistyvät tunnelmallinen junamatka höyryveturilla elämyksellisiin ruokailuhetkiin ja kulttuuritapahtumiin. Tavoitteena on kehittää lyhytketjuisia ruoka-, ravintola- ja matkailuverkostoja. Matkailutuote kohdennetaan niin kotimaisille kuin kansainvälisille matkailijoille.
”Gastronomia on aina kiinteä osa ihmisiä ja paikallista kulttuuria – ja tämän yritämme saavuttaa Gastrojunassa! Tarjoamalla innovatiivisia paikallisia ruokakokemuksia ja yhdistämällä ne tarinoihin maanviljelijöistä, kalastajista ja huippuyrittäjistä, kokeista, paikallisista taiteilijoista, käsityöläisistä ja festivaaleista ne muodostuvat ainutlaatuisiksi matkailukokemuksiksi. Ja kaikki tämä samalla, kun matkustat hitaasti vanhalla höyryjunalla ainutlaatuisiin Suomen kohteisiin!” – Parvathy Venugopal, toimitusjohtaja, GreenEscape.
Lisätietoja ERG-tiimi Ilona Sares, Taina Laitinen, Niina Vänttinen https://www.tastesavo.fi/yhteystiedot
Eeva Mertanen: eeva.mertanen@ravintolamestarit.net
Parvathy Venugopal parvathy@greenescape.fi
ERG Mediapankki: https://www.dropbox.com/sh/0zqu34qz53tb0mu/AAD5HbOP-64urkBBeJzyEXnFa?dl=0
ERG Ruokalähettiläät: https://www.dropbox.com/sh/qpyxbbjo2h6kim9/AADbvz49LYMjARI4lOTTB0-ra?dl=0 https://youtube.com/playlist?list=PLm5DI0Yvfc_52ihYwN6Linx4kahpFhi-h
Satoa Kuopio Food Festival: https://www.dropbox.com/sh/pmov31o69suvzgy/AABDVcb_PGgiokEuVtqoptkla?dl=0
Laajennettu illallinen: https://onedrive.live.com/?authkey=%21AGiUoGIp3eGNPzk&id=18A9C8CB77B4DEF4%2119074&cid=18A9C8CB77B4DEF4
26 / huhti / 2021
TIEDOTE, JULKAISUVAPAA
Satoa-ruokafestivaali juhlii pohjoissavolaista lähiruokaa ja luonnonantimia elokuussa 2021
SATOA Goes WILD -festivaalin tuottaja Itä-Suomen ProAgria / MKN Itä-Suomi on vastuullisena toimijana seurannut aktiivisesti koronatilanteen kehittymistä sekä valtioneuvoston ja viranomaisten tiedotusta liittyen matkustus- ja kokoontumisrajoituksiin. Vaikka tilanne alkaa jo näyttää hieman valoisammalta, on johtoryhmämme tämän kaiken epävarmuuden keskellä tehnyt huhtikuussa päätöksen perua SATOA Goes Wild -tapahtuman kesäkuulta.
Kuopion torin läheisyydessä pidettävän SATOA Kuopio Food Festivalin 27.-28.8.2021 toteutuksen suunnittelu jatkuu tällä hetkellä normaalisti, ja tapahtumasta tullaan tiedottamaan lisää lähiaikoina. Tapahtumaan voivat hakea mukaan pohjoissavolaiset ravintolat ja toimijat, jotka sitoutuvat käyttämään annoksissaan paikallisia lähiraaka-aineita. Festivaali myös kokee uudistuksia European Region of Gastronomy Kuopio 2020-21 Juhlavuoden puitteissa.
Ilmoittautumislinkki ravintoloille: https://link.webropolsurveys.com/S/65E18A6217523E11
Vaikka korona kurittaakin tapahtumia, aukeaa niiden kehitykselle myös uusia suuntia. Koronapandemian myötä keskitytään vahvasti tulevaan esimerkiksi kehitystyön kautta, ja hankkeessa uudistetaan monipuolisesti alueen tapahtumia yhdessä Kuopion oman kansainvälisen osaajan ja menestyjän Fantasia Works Oy:n kanssa. Yritys on rakentanut teemapuistoja, tiedekeskuksia ja vierailukohteita yli 18 vuoden ajan ”Mualiman navalta” Malesiaan. Kokemuslistalla koreilevat mm. Mattel Play!, Angry Birds, Linnanmäki, Muumimaailma sekä Korvatunturin Joulupukin paja. Tavoitteena on sparrata Pohjois-Savon upeista tapahtumista entistäkin loistavampia, houkuttelevimpia sekä kaikin aistein koettavia elämyksiä.
”On tärkeää, että alueen jokainen tapahtuma löytää oman identiteettinsä ja myös visuaalisesti näyttää siltä mitä lupaa. Olemme mielestäni löytäneet yhdessä uusia hauskoja ja tehokkaita lavastusideoita, jotta tapahtumista jäisi mieleen jokin muistettava ja tunnistettava elementti, josta on mukava kertoa kavereillekin” – Jere Ruotsalainen, Fantasia Worksin toimitusjohtaja.
Sparraukseen osallistuvat Suonenjoen Mansikkakarnevaalit, Varkauden Sampea ja Samppanjaa, Iisalmen Oluset, Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlat ja Kuopion SATOA -tapahtumat, joiden lähiruokakonsepti tuo villiruoan metsästä ja satokauden maut tutuiksi herkullisilla kaupunkifestivaaleilla. Lisäksi kehitystyötä tehdään hankkeessa Kuopion Kalaryssäyksen, Louhenkatupäivien, tulevan Kuopion Joulutorin sekä esimerkiksi Pestuumarkkinoiden kanssa.
”Aluesparraus antanut ajatuksia ja ideointia tapahtuman lopputoteutukseen. Lisäksi se on osaltaan kirkastanut hahmotelmaa siitä, mihin suuntaan asioita tapahtumassa kannattaisi viedä. Suunnittelemme toteutusta koko ajan eteenpäin, toki seuraten vallitsevan tilanteen kehittymistä kesän yli.” – Sampea ja Samppanjaa, Henrik Kosonen.
”Toivomme tulevan kesän olevan valoisampi kaiken suhteen, toki teemme suunnitelmia joustavasti myös pidemmälle aikavälille. Todella positiivista on ollut se, että tapahtumien tekijät ovat inspiroituneet miettimään tapahtumien uusia mahdollisuuksia tulevaisuudessa: miten alueesta saa viihtyisämmän, kuinka hyödyntää enemmän paikallisia tuotteita ja palveluita sekä kuinka kaivaa tapahtumien keskiössä olevat herkulliset timantit esille – vuoden mittainen ajatustauko on antanut virtaa miettiä uusia tuulia.” – Taina Laitinen, ERG Juhlavuosi ja SATOA-tapahtumien tuottaja, Itä-Suomen ProAgria & Maa- ja Kotitalousnaiset.
Tapahtumien kehityksen lisäksi yritysten tiiviin yhteistyön tuloksena on syntynyt uusia ruokamatkailutuotteita, joista pääsevät nauttimaan niin yksittäiset matkailijat kuin suuremmatkin seurueet. Kehitystyön, uusien ruokamatkailtuotteiden ja vastuullisen toiminnan lisäksi Kuopion alue ja ERG Juhlavuosin ohjelma tarjoaa monipuolisia, mukavia ja maukkaita hetkiä alueella www.tastesavo.fi
Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa European Region of Gastronomy -tunnustuksen, jota voidaan verrata kulttuuripääkaupunki -titteliin. ERG-tunnustus kehittää myös monipuolisesti kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä sekä painottaa vastuullisuutta. Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Matkailijalle aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa ja uudenlaisia elämyksiä ERG Juhlavuoden kokonaisuudessa.
www.tastesavo.fi & www.kuopiotahko.fi/teemat/european-region-of-gastronomy-kuopio
”Tavoitteena ERG Juhlavuoden puitteissa on luoda alueelle vastuullisesti toteutettuja toimintamalleja ja tapahtumia, jotka jäävät elämään pitkälle tulevaisuuteen. Kaikki yllä mainitut tapahtumat ovatkin erinomaisen hyviä esimerkkejä tästä ajatuksesta. Kumppanit sitoutuvat hankekokonaisuuteen mukaan lähtiessään kehittämään toimintaansa vastuullisesti omista lähtökohdistaan. Autamme mukana olevia tapahtumia ottamaan huomioon ympäristönäkökulmien lisäksi myös sen, miten paikallisia palveluja voi hyödyntää ja miten lähiruuan osuutta ruokapalveluissa voi nostaa.” -Ilona Sares, ERG Juhlavuosi hankepäällikkö, Itä-Suomen ProAgria & Maa- ja Kotitalousnaiset.
Tapahtumien kehityksen lisäksi yritysten tiiviin yhteistyön tuloksena on syntynyt uusia ruokamatkailutuotteita, joista pääsevät nauttimaan niin yksittäiset matkailijat kuin suuremmatkin seurueet. Kehitystyön, uusien ruokamatkailtuotteiden ja vastuullisen toiminnan lisäksi Kuopion alue ja ERG Juhlavuosin ohjelma tarjoaa monipuolisia, mukavia ja maukkaita hetkiä alueella. Asiasta voi vakuuttua lukemalla lisää: www.tastesavo.fi
Lisätietoja:
Niina Vänttinen, ERG Juhlavuosi viestintä, niina.vanttinen@maajakotitalousnaiset.fi, 041 730 1443
Taina Laitinen, ERG Juhlavuosi tuottaja, taina.laitinen@maajakotitalousnaiset.fi, 044 430 9922
Ilona Sares, ERG Juhlavuosi hankepäällikkö, ilona.sares@maajakotitalousnaiset.fi, 043 825 1216
ERG Mediapankki: https://www.dropbox.com/sh/0zqu34qz53tb0mu/AAD5HbOP-64urkBBeJzyEXnFa?dl=0 https://youtube.com/playlist?list=PLm5DI0Yvfc_52ihYwN6Linx4kahpFhi-h
Sampea ja samppanjaa: https://www.dropbox.com/sh/ueyor4a4hey4m2x/AAD_-LVXB7Lp-Yxqfaafi2GBa?dl=0
Satoa Kuopio Food Festival: https://www.dropbox.com/sh/pmov31o69suvzgy/AABDVcb_PGgiokEuVtqoptkla?dl=0
15 / huhti / 2021
TIEDOTE, JULKAISUVAPAA
Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa European Region of Gastronomy -tunnustuksen, jota voidaan verrata kulttuuripääkaupunki -titteliin. ERG-tunnustus kehittää myös monipuolisesti kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä sekä painottaa vastuullisuutta. Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Matkailijalle aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa ja uudenlaisia elämyksiä ERG Juhlavuoden kokonaisuudessa. www.tastesavo.fi & www.kuopiotahko.fi/teemat/european-region-of-gastronomy-kuopio
Koronapandemian myötä keskitytään vahvasti tulevaan esimerkiksi kehitystyön kautta, ja hankkeessa uudistetaan monipuolisesti alueen tapahtumia yhdessä Kuopion oman kansainvälisen osaajan ja menestyjän Fantasia Works Oy:n kanssa. Yritys on rakentanut teemapuistoja, tiedekeskuksia ja vierailukohteita yli 18 vuoden ajan ”Mualiman navalta” Malesiaan. Kokemuslistalla koreilevat mm. Mattel Play!, Angry Birds, Linnanmäki, Muumimaailma sekä Korvatunturin Joulupukin paja. Tavoitteena on sparrata Pohjois-Savon upeista tapahtumista entistäkin loistavampia, houkuttelevimpia sekä kaikin aistein koettavia elämyksiä.
”On tärkeää, että alueen jokainen tapahtuma löytää oman identiteettinsä ja myös visuaalisesti näyttää siltä mitä lupaa. Olemme mielestäni löytäneet yhdessä uusia hauskoja ja tehokkaita lavastusideoita, jotta tapahtumista jäisi mieleen jokin muistettava ja tunnistettava elementti, josta on mukava kertoa kavereillekin” – Jere Ruotsalainen, Fantasia Worksin toimitusjohtaja.
”Aluesparraus antanut ajatuksia ja ideointia tapahtuman lopputoteutukseen. Lisäksi se on osaltaan kirkastanut hahmotelmaa siitä, mihin suuntaan asioita tapahtumassa kannattaisi viedä. Suunnittelemme toteutusta koko ajan eteenpäin, toki seuraten vallitsevan tilanteen kehittymistä kesän yli.” – Sampea ja Samppanjaa, Henrik Kosonen.
Sparraukseen osallistuvat Suonenjoen Mansikkakarnevaalit, Varkauden Sampea ja Samppanjaa, Iisalmen Oluset, Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlat ja Kuopion SATOA -tapahtumat, joiden lähiruokakonsepti tuo villiruoan metsästä ja satokauden maut tutuiksi herkullisilla kaupunkifestivaaleilla. Lisäksi kehitystyötä tehdään hankkeessa Kuopion Kalaryssäyksen, Louhenkatupäivien, tulevan Kuopion Joulutorin sekä esimerkiksi Pestuumarkkinoiden kanssa.
”Toivomme tulevan kesän olevan valoisampi kaiken suhteen, toki teemme suunnitelmia joustavasti myös pidemmälle aikavälille. Todella positiivista on ollut se, että tapahtumien tekijät ovat inspiroituneet miettimään tapahtumien uusia mahdollisuuksia tulevaisuudessa: miten alueesta saa viihtyisämmän, kuinka hyödyntää enemmän paikallisia tuotteita ja palveluita sekä kuinka kaivaa tapahtumien keskiössä olevat herkulliset timantit esille – vuoden mittainen ajatustauko on antanut virtaa miettiä uusia tuulia.” – Taina Laitinen, ERG Juhlavuosi ja SATOA-tapahtumien tuottaja, Itä-Suomen ProAgria & Maa- ja Kotitalousnaiset.
”Tavoitteena ERG Juhlavuoden puitteissa on luoda alueelle vastuullisesti toteutettuja toimintamalleja ja tapahtumia, jotka jäävät elämään pitkälle tulevaisuuteen. Kaikki yllä mainitut tapahtumat ovatkin erinomaisen hyviä esimerkkejä tästä ajatuksesta. Kumppanit sitoutuvat hankekokonaisuuteen mukaan lähtiessään kehittämään toimintaansa vastuullisesti omista lähtökohdistaan. Autamme mukana olevia tapahtumia ottamaan huomioon ympäristönäkökulmien lisäksi myös sen, miten paikallisia palveluja voi hyödyntää ja miten lähiruuan osuutta ruokapalveluissa voi nostaa.” -Ilona Sares, ERG Juhlavuosi hankepäällikkö, Itä-Suomen ProAgria & Maa- ja Kotitalousnaiset.
Tapahtumien kehityksen lisäksi yritysten tiiviin yhteistyön tuloksena on syntynyt uusia ruokamatkailutuotteita, joista pääsevät nauttimaan niin yksittäiset matkailijat kuin suuremmatkin seurueet. Kehitystyön, uusien ruokamatkailtuotteiden ja vastuullisen toiminnan lisäksi Kuopion alue ja ERG Juhlavuosin ohjelma tarjoaa monipuolisia, mukavia ja maukkaita hetkiä alueella. Asiasta voi vakuuttua lukemalla lisää: www.tastesavo.fi
Lisätietoja:
Niina Vänttinen, ERG Juhlavuosi viestintä, niina.vanttinen@maajakotitalousnaiset.fi, 041 730 1443
Taina Laitinen, ERG Juhlavuosi tuottaja, taina.laitinen@maajakotitalousnaiset.fi, 044 430 9922
Ilona Sares, ERG Juhlavuosi hankepäällikkö, ilona.sares@maajakotitalousnaiset.fi, 043 825 1216
01 / kesä / 2020
Satoa -ruokafestivaali juhlitaan tänä vuonna koko viikon mittaisena. Poikkeuksellisesti festivaali rantautuu mukana oleviin ravintoloihin perinteisen katuruokafestivaalin sijaan* vieden makumatkailijat retkelle pohjoissavolaisen lähiruoan lähteille. Tapahtumakokonaisuus juhlistaa European Region of Gastronomy Kuopio Region 2020-21 teemaviikkoa nostaen lautasille satokauden makuja ja elonkorjuun aarteita.
Ensipuraisut: Festivaali tarjoilee kattavan otoksen pohjoissavolaista ravintolakulttuuria. Mukana 2020 ovat: Houkutus, Kings’s Crown, Koivumäen Kartano, Kummisetä, Musta Lammas, Kuzina Kuopio, Isä Camillo, SAKKY, Viikinkiravintola Harald, VS Ravintolat, Kuopion Saana, Sawohouse ja ravintola Sabor House Kitchen & Bar, Puijon Torniravintola, Bierstube, Burger5, Konttiravintola Morton ja Kunnonpaikka. Lisäksi lähiruokaa juhlistavalla viikolla on tarjolla uudenlaista ohjelmaa esimerkiksi maistuvien ”Tasting Kuopio” opastettujen ruokakierrosten, paikallisten maistajaisten sekä sesongin mukaisten ruokakurssien muodossa. Kokonaisuus päivittyy heinä-elokuussa 2020. Menut ja ohjelma 2020
* Juhlatunnelmaa turvallisesti: Seuraattehan ajankohtaisia Covid-19 ohjeistuksia ja suosituksia myös tapahtuman aikana. Muutokset tapahtumassa ovat mahdollisia. Hallitus on linjannut että yli 500 henkilön tilaisuuksissa järjestäjällä on vastuu noudattaa THL:n ja OKM:n ohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Ulkotapahtumia koskevien linjauksien toteuttaminen on torilla vaikeaa, joten turvallisuussyistä tapahtumaa ei tänä vuonna järjestetä kadulla.
Kuopio ja Pohjois-Savo on nyt mualiman kulinaarinen napa ja alueella juhlitaan Euroopan maukkaimpia vuosia 2020-21. Teemoina ohjelmassa sekä tapahtumissa nostetaan puhdas luonto ja lähiruoka lautaselle: herkullinen horta, makea kesä, satokauden maut ja ensiluokkaiset luonnonantimet. European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus on ensimmäinen laatuaan Suomessa, joten Pohjois-Savossa voidaan olla syystä ylpeitä. Kun tunnustus myönnettiin alueelle, oli yhtenä perusteluna se, että alue on ollut tähän asti tarkasti vaalittu salaisuus, joka on vihdoin aika paljastaa muillekin!
European Region of Gastronomy –tunnus viestii vastuullisista tuotteista tai palveluista, joiden tuotannossa painotetaan laatua, luotettavuutta ja paikallisten raaka‐aineiden käyttöä. Tunnuksen käyttöoikeutta voivat hakea Pohjois-Savon alueen yritykset, jotka valmistavat tuotteensa Pohjois-Savon alueella, käyttävät tuotteissaan ja palveluissaan paikallisia raaka-aineita ja jotka sitoutuvat kehittämään yritystoimintansa ympäristöllistä, taloudellista- ja sosiaalista vastuullisuuta.
Lisätiedot
Taina Laitinen p. +358 (0) 44 430 9922 taina.laitinen (at) proagria.fi / (at) maajakotitalousnaiset.fi Tuottaja & Tapahtumakoordinaattori Producer & Event coordinator
Niina Vänttinen p. +358 (0) 41 730 1443 niina.vanttinen (at) proagria.fi / (at) maajakotitalousnaiset.fi Viestintä / Communications
26 / marras / 2019
Alustava ilmoittautuminen ja haku seuraavan vuoden herkullisimpiin ruokatapahtumiin on nyt auki, ilmoittaudu mukaan 13.12.2019 mennessä! Mikäli haluaisit mukaan ravintolatoimijana tai ohjelmantarjoajana vuodelle 2020 niin ota yhteyttä:
Taina Laitinen
Tuottaja
Puh. +358 (0) 44 430 9922
taina.laitinen(at)maajakotitalousnaiset.fi / taina.laitinen(at)proagria.fi
Elokuun SATOA on paikallisten makujen juhla, jossa voi ostaa ja maistaa pieniä 3-6 euron arvoisia ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä ja nauttia samalla tapahtuman ohjelmasta kuten katumuusikoiden ja -taiteilijoiden esityksistä. Elokuun SATOA järjestetään elokuun viimeisenä viikonloppuna Kuopion torin laidalla, Kauppakadulla ja Puijonkadulla.
SATOA Goes WILD villiruokafestivaali tekee Kuopion kaupunkikeskustasta yhden viikonlopun ajaksi suuren ruokafestivaalialueen, jossa mukana olevat 10 paikallista ravintolaa hemmottelevat kulttuurikulinaristeja pohjoissavolaisilla villiruokaherkuilla. SATOA Goes WILD järjestetään vuosittain Kuopion kaupunkikeskustan alueella kesäkuun toisena viikonloppuna.
Pohjois-Savo on vuosina 2020-2021 eurooppalainen gastronominen maakunta. European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus on ensimmäinen laatuaan Suomessa, joten Pohjois-Savossa voidaan olla syystä ylpeitä. ERG-tunnuksen puitteissa Pohjois-Savon ruokamatkailu, laadukkaat elintarvikkeet ja palvelut nostetaan valokeilaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Tunnustus on yksi askel pitkäjänteisessä aluekehitystyössä, mutta tunnustuksen avulla kiinnostus saadaan kohdistumaan Pohjois-Savoon. Kansainvälisillä markkinoilla suomalainen puhdas luonto, yötön yö, laadukkaan raaka-aineet ja jokamiehen oikeus ovat arvostettuja asioita, vaikka ne meille suomalaisille tuntuvatkin arkisilta asioilta.
Ensimmäinen SATOA Kuopio Food Festival – tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa elokuussa 2014, ja tuolloin Kuopion kaupunki palkitsi sen vuoden ilmiönä. Myöhemmin SATOA-tapahtumat on palkittu mm. yhtenä Suomen ruokamatkailun kärkituotteista sekä Finrelax-kunniamaininnalla. Tapahtumat ovat löytäneet nopeasti paikkansa osana kuopiolaisten herkkusuiden makupalettia ja kasvattavat vuosittain kävijämääriään.
15 / elo / 2019
Ravintoloiden menut ja aluekartta ladattavissa täällä.
Vuonna 2019 mukana on 26 ravintolaa: Biestube, B&J’s Livingroom, BowlD1ner (Burger5), Harri’s Food Factory, Thairavintola Samruai, Intro Social, Kahvila Houkutus, Musiikkikeskuksen ja kaupunginteatterin Kanrestan ravintolat Oodi & Ofelia, King’s Crown, Hotelli IsoValkeinen, Kylpylähotelli Kunnonpaikka, Kylpylähotelli Rauhalahti, Lapland Hotels / Gallá Kitchen & Bar, My Ice D, Hurma, Isä Camillo, Ravintola Musta Lammas, Panza, Savon Ammattiopisto, Savon keittiömestarit, Scandic Hotels Grillsson & Bord, Street Food Bar Taikuri, Viikinkiravintola Harald, VS Ravintolat ja Konttiravintola Morton sekä Nudist Drinks Winery.
Tapahtuman ohjelma sijoittuu eri ravintoloiden omiin toimipisteisiin alueella. Ohjelma julkaistaan tapahtuman nettisivulla tapahtumaviikon alussa.
SATOA Kuopio Food Festival johdattaa Kuopion aluetta kohti European Region of Gastronomy Kuopio 2020 -juhlavuotta.
SATOA Kuopio Food Festival: Kuopion keskustassa torin laidalla Puijonkadulla ja Kauppakadulla 24.-25.8. Aukioloajat pe klo 11-21 la klo 11-20. Tapahtumassa paikalliset ravintolat myyvät 3-6 euron arvoisia annoksia. Oheisohjelmassa nostetaan esille paikallisia kulttuurialan toimijoita, artisteja ja yrittäjiä. Tapahtumassa korostuvat yhteisöllisesti toteutetut teemat sekä vastuullisuus.
SATOA -ruokafestivaalit ovat ylpeästi pohjoissavolaisia ruokafestivaaleja. Tapahtumissa esillä olevat yritykset, annoksissa käytettävät raaka-aineet aina alihankintoja ja ohjelmaa myöten ovat pääosin paikallisesti toteutettuja. SATOA -ruokafestivaaliperheeseen kuuluu 2 vuosittain järjestettävää tapahtumaa; kesäkuun puolivälissä järjestettävä SATOA goes WILD ja elokuun lopulla järjestettävä SATOA Kuopio Food Festival.
Tapahtuman tuotannosta vastaa ProAgria Pohjois-Savo yhdessä Maa- ja kotitalousnaiset ry:n kanssa. Tapahtumaa tuotetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Kuopion kaupungin tuella. Yhteistyössä Savon Xpress, Kuopio juhlii ja Elonkorjuujuhla.
Lisätietoja:
Tuottaja Taina Laitinen, taina.laitinen@proagria.fi, 044 430 9922
www.satoa.fi
www.tastesavo.fi
www.facebook.com/satoakuopio
www.instagram.com/satoakuopio
05 / kesä / 2019
SATOA Goes WILD 14. – 15.6. Ravintolat, Annokset ja Ohjelma
Pohjoissavolaisen villiruokafestarin SATOA Goes WILDin kattaus on valmis!
Kuopion keskusta-alueelle 10 ravintolan, yhteistyökumppaneiden ja oheisohjelman voimin 14. – 15.6. levittäytyvä villiruokafestivaali SATOA Goes WILD toivottaa foodiet ja muut hyvästä pohjoissavolaisesta ruoasta kiinnostuneet tervetulleeksi herkuttelemaan paikallisilla villiruokaherkuilla.
Kesän 2019 SATOA Goes WILD ravintolat ovat jälleen kerran kehittäneet festivaalikävijöille herkullisen villiruokamenun. Ravintola Isä Camillo tarjoaa festivaalipassilla Nokkospannukakkua, porkkanaa ja voikukkagremolataa, Ravintola Musta Lammas Pihasaunio-Eskimojäätelöä Ravintola Bierstube Horsmakeittoa ja nokkosnäkkäriä, VS Ravintolat Säyne brandadea ja koivupestoa, Ravintola Kummisetä Possukroketin, isomaksaruohoa ja villiyrttikreemiä, Kahvila Houkutus Luomujäde-pitsiburgereita kolmella eri villiyrttijäätelöllä, Ravintola Gastrobar B/P Haukea, savustettua hauen mätiä, nokkosta ja koivua, Lapland Hotels Kuopion Galla Kitchen & Bar Porotartaria, pikkelöityä kuusenkerkkää ja sieniä, Ravintola Hygge Bro Villiyrttismoothie forest-pinchon kera ja Kahvila Kaneli Mokkasuklaata marjoilla ja villiyrteillä. Kaikista annoksista vähintään 50% on paikallisia raaka-aineita.
Festivaalin pääsylippuna toimiva festivaalipassi on voimassa pe 14.6. ja la 15.6. ja annokset voi nauttia vapaassa järjestyksessä ja omassa tahdissa kahden päivän aikana. Ennakkolippuja on myynnissä osoitteessa lippu.fi ja ennakkolippu tulee vaihtaa festivaalipassiin Kuopiossa European Region of Gastronomy -toimistolla osoitteessa Puijonkatu 14. Festivaalipasseja voi myös ostaa suoraan Kuopion European Region of Gastronomy -toimistolta (43€/festivaalipassi). Ennakkolippujen vaihto ja festivaalipassien myynti osoitteessa Puijonkatu 14 on avoinna ma 10.6. – to 13.6. klo 9 – 15, pe 14.6. klo 12 – 20 ja la 15.6. klo 12 – 18.
SATOA Goes WILDin festivaalipassilla pääsee käsiksi myös oheisohjelmaan. Tänä vuonna ohjelmassa mukana mm. Tanssiteatteri Minimin tanssiesitys Kopteri, nälkäfolktrubaduuri Jukka Kervinen ja tietenkin festaripassilla voi tulla mukaan villiyrttityöpajaan.
SATOA GOES WILD 2019 OHJELMA
PERJANTAI 14.6.2019
10.00 – 16.00 Bene Statera!®- Hyvän Olon Teltta Kuopion Torilla, Veljmiespatsaan vieressä. Tarjolla 15 ja 30 min jäsenkorjaushoitoja esim. niska- hartiaseudulle, käsille tai jaloille hoitopöydällä vaatteet päällä pötkötellen (15min/15€ ja 30min/30€).
16.00 – 20.00 DJ RR Isä Camillon Patiolla
15.00 Metsäkkö Goes Urban, Villiyrttityöpaja, Kuopion European Region of Gastronomy -toimisto, Puijonkatu 14. Tule tutustumaan ja tunnistamaan alueen villiyrttejä sekä kuulemaan niiden käytöstä. Työpajan ohjaa Piia Ratava, erä- ja luonto-opas.
16.00 Kopteri, Minimi Tanssiteatterin tanssiesitys, Kuopion Tori, Hyvän Olon teltan ja Veljmiespatsaan vieressä.
16.45 Lauluja ja lavarunoutta. Nälkäfolktrubaduuri Jukka Kervinen, VS Ravintoloiden ravintolapiste, os. Snellmaninkatu 32.
21.00 alk. SGW terassijatkot @ Pannuhuone Gust.Ranin – Olohuone & Terassi klo 21 alkaen DJ RR-musiikin tahdittamana. Tarjolla teeman mukainen cocktail: Mesiangervo Punch.
LAUANTAI 15.6.2019
10.00 – 16.00 Bene Statera!®- Hyvän Olon Teltta Kuopion Torilla, Veljmiespatsaan vieressä. Tarjolla 15 ja 30 min jäsenkorjaushoitoja esim. niska-hartiaseudulle, käsille tai jaloille hoitopöydällä vaatteet päällä pötkötellen (15min/15€ ja 30min/30€).
12.00 – 20.00 DJ RR Isä Camillon Patiolla.
15.00 Metsäkkö Goes Urban, Villiyrttityöpaja, Kuopion European Region of Gastronomy -toimisto, Puijonkatu 14. Tule tutustumaan ja tunnistamaan alueen villiyrttejä sekä kuulemaan niiden käytöstä. Työpajan ohjaa Piia Ratava, erä- ja luonto-opas.
16.00 Kopteri, Minimi Tanssiteatterin tanssiesitys, Kuopion Tori, Hyvän Olon teltan ja Veljmiespatsaan vieressä.
16.45 Kaunis Elämä. Lauluja ja lavarunoutta. Mari Sihvo. Jukka Kervinen. VS Ravintoloiden ravintolapiste os. Snellmaninkatu 32.
21.00 alk. SGW terassijatkot @ Pannuhuone Gust.Ranin – Olohuone & Terassi klo 21 alkaen Funk Lounge/DJ A. Lahti & Friends. Tarjolla teeman mukainen cocktail: Mesiangervo Punch.
Minne seuraavaksi:
Su 16.6. Koivumäen Kartanolla lähiruokateemainen Puutarhalounas klo 11 – 14. Festaripassilla alkoholiton tervetulomalja veloituksetta, lounasmenu 29,50 €. Vain ennakkopöytävarauksilla TableOnlinen kautta.
11 / huhti / 2019
Pohjoissavolainen villiruokafestivaali SATOA Goes WILD tarjoaa Kuopion keskustan alueella 10 paikallisen ravintolan voimin villiruokaherkkuja festarikävijöille. Festariannokset vuonna 2019 ovat:
Ravintola Isä Camillo: Nokkospannukakkua, porkkanaa ja voikukkagremolataa// Nettle Pancakes and Carrots with Dandelion Gremolata M, G, Vegan
Ravintola Musta Lammas: Pihasaunio-Eskimojäätelö // Pineapple Weed Ice Cream on a Stick M, G, Vegan
Ravintola Bierstube: Horsmakeittoa ja nokkosnäkkäriä // Willowherb Soup and Nettle Crispbread L (kysy/on request VE)
VS Ravintolat: Säyne brandadea ja koivupestoa // Ide (fish) Brandade with Birch Pesto L, G (kysy/on request VE)
Ravintola Kummisetä: Possukroketti, isomaksaruohoa ja villiyrttikreemiä // Pork Croquette and Sedum Telephium Herb with Wild Herb Creme L, G (kysy/on request VE)
Kahvila Houkutus: Luomujädeburgereita kolmella eri villiyrttijäätelöllä// Wild Herb Ice Cream Sandwich L (kysy/on request G ja VE)
Ravintola Gastrobar B/P: Haukea, savustettua hauen mätiä, nokkosta ja koivua // Pike from Kallavesi, Nettle and Birch Leaves L, G (kysy/on request VE)
Lapland Hotels Kuopio/Galla Kitchen & Bar: Porotartaria, pikkelöityä kuusenkerkkää ja sieniä // Reindeer Tartare, Pickled Spruce Sprout and Wild Mushrooms L, G (kysy/on request VE)
Ravintola Hygge Bro: Villiyrttismoothie ja forest-pincho // Wild Herb Smoothie with Forest Pincho, M, L, G (kysy/on request VE ja liha)
Kahvila Kaneli: Mokkasuklaa marjoilla ja villiyrteillä // Mocha Chocolate with Berries and Wild Herbs L (kysy/on request G ja VE)
Lipun eli 10 ruoka-annosta, oheisohjelmaa ja etuja sisältävän festivaalipassin hinta 2019: 43 € +mahdolliset palvelu-/toimitusmaksut.
Festaripassi sisältää kartan, jonka avulla festarikävijä voi ravintolahyppelyn tyyppisesti suunnistaa ravintolapisteeltä toiselle joko yhden tai molempien tapahtumapäivien aikana ja herkutella pohjoissavolaisilla villiruokaherkuilla omaan tahtiinsa.
Ennakkoliput: www.lippu.fi (liput palvelu- ja toimituskuluineen alk. 45,50€).
Huom! Ennakkoliput tulee vaihtaa festivaalipassiin Kuopion European Region of Gastronomy -toimistolla (Puijonkatu 14, Kuopio) kesäkuussa 2019. Tarkemmat palvelupisteen aukioloajat ilmoitetaan myöhemmin.
Kesäkuussa festivaalipassin voi myös käydä ostamassa Kuopion European Region of Gastronomy -toimistolta (Puijonkatu 14, Kuopio), jos festivaalipasseja on vielä jäljellä.
Tapahtumapäivinä lippuja on myynnissä vain rajattu erä. Varmista siis paikkasi villiruokaherkkujen ääreen Kuopioon ennakkolipulla!
01 / huhti / 2019
Vuoden 2019 SATOA Goes WILD -festarin (14. – 15.6.2019) ravintolat ovat nyt julkista tietoa! Herkullisia villiruoka-annoksia Pihan herkut -teemalla tänä vuonna tarjoavat:
Bierstube www.bierstube.fi
Lapland Hotels Kuopio/ Gallá Kitchen & Bar www.laplandhotels.fi
Gastrobar B/P www.gastrobarbp.com
Houkutus www.houkutus.fi
Hygge Bro www.hyggebro.fi
Isä Camillo isacamillo.ravintolamestarit.net
Kahvila Kaneli www.kahvilakaneli.fi
Kummisetä www.kummiseta.com
Musta Lammas mustalammas.ravintolamestarit.net
VS Ravintolat www.vsravintolat.fi
Ruoka-annokset julkistetaan huhtikuussa 2019. Kannattaa pysyä kuulolla – näin hienolla osallistujalistalla on takuuvarmasti luvassa herkullisia, pohjoissavolaisia villiruokamaistiaisia!
19 / marras / 2018
No ainakin jo perinteiksi kuopiolaisessa kesässä tulleet SATOA -ruokafestarit. Meillä on ilo ilmoittaa kaikille malttamattomille herkkusuille ajankohdat ruokafestareillemme vuoden 2019 osalta: SATOA goes WILD 14.-15.6. ja SATOA Kuopio Food Festival 23.-24.8.2019. Save the date(s) – Ruokafestivaalikesä ilman SATOA-makuja voi jättää ison kolon kulttuurikulinaristin makupalettiin!
Tarkempia lisätietoja tapahtumista kerrotaan ensi vuoden puolella. Kiitos kaikille vuodesta 2018!
/ Jarkko-tuottaja
psst! Ensi kesää odotellessa voi vaikka lueskella thetravellersbuddy.com -blogin, Juan Martinezin raportin syksyn 2018 Kuopion visiitiltä tai tutustua edellisten vuosien festarikuviin.