13 / elo / 2018
Annoksissa korostuvat tänä vuonna sadonkorjuun raaka-aineet aina punajuurista kurpitsoihin sekä karviaisista puolukoihin saakka. Lisäksi menuissa nousevat esiin myös paikalliset liha-, kala-, maito- ja leipomotuotteiden tuottajat kuten Finn Angus, Sepon lihatori, Kaikontarha, Aetoleipomo ja Liepuska sekä monet muut. KATSO MENU 2018
Tapahtumassa mukana olevat ravintolat pitävät toimipaikkaansa n. 90 km säteellä Kuopiosta. Mukana tänä vuonna ovat Konttiravintola Morton, Viikinkiravintola Harald, Hotelli IsoValkeinen, Vs ravintolat, Thairavintola Samruai, Kylpylähotelli Kunnonpaikka, Harri’s Food Factory, Savon ammattiopisto, Houkutus, JK Streetfood / Jäppilän Kievari, Bowl D1ner, Kanresta, Hurma, Intro, Panza, Kylpylähotelli Rauhalahti, King’s Crown, Bierstube, Musta Lammas sekä Isä Camillo. Ensimmäistä kertaa SATOA-perheessä mukana ovat Harri’s Food Factory Varkaudesta, Kunnonpaikka Vuorelasta sekä Kanresta ja Bierstube Kuopiosta. Uutena osana tapahtumassa nähdään tänä vuonna myös yhteisöllisiä, usean yrittäjän kesken toteuttamia anniskelualueita.
Tapahtuman oheisohjelmassa on tekemistä ja näkemistä kaikenikäisille. Niin ikään ohjelmassa nostetaan valokeilaan paikallisia artisteja ja toimijoita. Puijonkadun ja Kauppakadun kulmassa olevalle XPress-lavalle nousevat mm. vuoden 2017 Junior Master Chef Otto Leskinen, ja paikallisia bändejä kuten Huuma, Aapo ja Rakki-Sakke ja Lahjomaton Miro. Tekemistä tarjoaa kuopiolaisen Humpuuki Designin yrittäjä Arja Blomin Humpuukassi-askartelutyöpaja, jonka lisäksi lapsiperheitä hauskuuttaavat molempina päivinä XPress-leijona ystävineen. Lavaohjelman lisäksi useiden ravintoloiden pisteissä nähdään erilaisia ohjelmanumeroita.
SATOA Kuopio Food Festival: Kuopion keskustassa torin laidalla Puijonkadulla ja Kauppakadulla 24.-25.8. Aukioloajat pe klo 11-21 la klo 11-20. Tapahtumassa paikalliset ravintolat myyvät 3-6 euron arvoisia annoksia. Oheisohjelmassa nostetaan esille paikallisia kulttuurialan toimijoita, artisteja ja yrittäjiä. Tapahtumassa korostuvat yhteisöllisesti toteutetut teemat sekä vastuullisuus.
SATOA -ruokafestivaalit ovat ylpeästi pohjoissavolaisia ruokafestivaaleja. Tapahtumissa esillä olevat yritykset, annoksissa käytettävät raaka-aineet aina alihankintoja ja ohjelmaa myöten ovat pääosin paikallisesti toteutettuja. SATOA -ruokafestivaaliperheeseen kuuluu 2 vuosittain järjestettävää tapahtumaa; kesäkuun puolivälissä järjestettävä SATOA goes WILD ja elokuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävä SATOA Kuopio Food Festival.
Tapahtuman tuottaa ProAgria Pohjois-Savo / Ruokasavo-hanke. Yhteistyössä Kuopio Food Festivalin kanssa: Savon XPress, Kuopio Juhlii ja Elokorjuujuhla.
Lisätietoja:
Jarkko Kääriäinen
tuottaja-tiedottaja
Puh. 0438267690
info( at )satoa.fi
31 / touko / 2018
Kesäkuussa 15.-16.6.2018 järjestettävän SATOA goes WILD -ruokafestivaalin oheisohjelma on julkaistu. Viikonlopun ohjelmistossa on tanssia, työpajoja ja musiikkiesityksiä. Täysin uutena ohjelmaosiona ohjelamassa nähdään ruokadokumentit. Tapahtumapäivien aikana myös näyttelijä Jussi Vatanen kiertää SATOA goes WILD -pisteitä pe klo 16-18 ja la klo 13-15 välillä.
Jussin mukana on molempina päivinä Suomen suosituimpiin matkailublogeihin kuuluvan kohteenamaailma.fi blogin kirjoittaja Rami Rajakallio. Tamperelainen Rajakallio tutustuu Jussin johdattelemana kuopiolaisuuden ytimeen tapahtuman kautta, ja heidät voi myös tavata Wildin ravintolapisteissä ns. meet & greet -osioissa. Vatanen on myös esiintymässä improvisaatioryhmä Stella Polariksen kanssa ohjelmaravintola Maximissa lauantaina klo 20 alkaen.
Uutena osa-alueena SATOA goes WILD yhdistää ruoan oheen ruokadokumentit. Ohjelman osana nähdään tänä vuonna 2 korkealaatuista ruokadokumenttia, hyönteissyömistä käsittelevä dokumentti Bugs (2016) sekä biodynaamiseen ruoantuotantoon sukeltava dokumentti Good Things Await (2014). ”Ruokadokumenttien yhdistäminen ruokafestareihin on nousussa oleva trendi, ja mielestäni se istuu myös Wildin ohjelmistoon varsin luontevasti. Tarkoitus olisikin kasvattaa tästä isompi osa tulevaisuuden festareiden ohjelmistoa.” kertoo ProAgrian tapahtumatuottaja-tiedottaja Jarkko Kääriäinen. Ruokadokumentit nähdään ohjelmaravintola Maximissa. Dokumentit heijastetaan ennen paikalla sijainneen elokuvateatterin valkokankaalle.
Muuta ohjelmaa päivien aikana tarjoavat mm. How ´bout Lanttukukko -teos VB-valokuvakeskuksella, musiikkiesityksiä J.V. Snellmanin kotipihalla, Houkutuksessa ja King’s Crownissa, Mustan Lampaan villiyrttityöpaja ja BowlD1nerin järjestämä kilpailu Eat Coxsonen tutustuttaa kilpailijat uusien raaka-aineiden pariin. Lapsille ja nuorille suunnattua ohjelmaa nähdään lauantaipäivän aikana J.V. Snellmanin kotimuseolla mm. Jonna Aaltosen tanssiteoksessa Nti Ida sekä arkkitehtuurikoulu Lastun toteuttamassa työpajassa. Passia näyttämällä lisäksi saa ilmaisen pyöräkyydin Biketaxilla festaripisteiden välillä sekä pääsee tutustumaan ilmaiseksi niin J.V. Snellmanin kotimuseon näyttelyihin, jonka näyttely on poikkeuksellisesti auki tapahtumaviikonlopun aikana. Tapahtuman koko oheisohjelma ja passilla saatavat edut löytyvät www.satoa.fi sivustolta.
SATOA goes WILD -ruokafestivaali järjestetään 15.-16.6.2018 klo 12-20. Ruokafestivaali tekee yhdeksi viikonlopuksi Kuopion keskustasta festivaalialueen, jossa mukana olevat 10 paikallista ravintolaa tarjoavat pohjoissavolaisilla raaka-aineilla kruunattuja annoksia etukäteen ostettavaa festaripassia vastaan. SATOA goes WILD -festivaalipassin ennakkomyynti: lippu.fi. Festivaalipassin hinta on 42 euroa, ja se oikeuttaa 10 ruoka-annokseen, festariohjelmaan sekä useisiin etuihin Kuopion alueella festariviikonlopun aikana. Ennakkolipunmyynti loppuu 13.6.2018, ja jos lippuja jää, niitä myydään ”ovelta” Kuopion torille avattavasta lipunmyyntipisteessä hintaan 45 €.
Tapahtuman tuottaa ProAgria Pohjois-Savo / RuokaSavo -hanke. SATOA -tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia ruokafestivaaleja. RuokaSavo-hankkeen tavoitteena on tehdä Pohjois-Savosta tunnettu ruokamaakunta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti vuoteen 2020 mennessä.
27 / maalis / 2018
Mykyrokka-kollektiivin How ‘bout a LANTTUKUKKO? –nykytanssiteoksessa valmistetaan hävikkiruuasta perinneherkkuja kasvisversioina ja pohditaan mitä kaikkea on hävikki.
Kuopiossa kesällä järjestettävät festivaalit, Paikallisliike-nykytanssifestivaali sekä SATOA goes WILD -festivaali etsivät helmikuussa Itä-Suomen alueelta yhteisesti tuotettavaa teoskonseptia, joka tulee näkymään osana molempien festivaalien ohjelmistoa. Yhteistuotettavaksi teokseksi valittiin outokumpulaisen Mykyrokka-kollektiivin How ‘bout a LANTTUKUKKO?, joka nähdään VB-valokuvakeskuksen sisäpihalla lauantaina 16.6. klo 16.00. Esitykseen on vapaa pääsy.
How `bout a LANTTUKUKKO? – nykytanssiteos nostaa pöydälle eri näkökulmia perinne- ja lähiruoasta. Teos käsittelee ruoantuotannon hävikkiä sekä sitä, mitä hävikki tarkoittaa laajemmassa yhteiskunnallisessa kontekstissa. Esityksen aikana valmistetaan pois heitetystä hävikkiruoasta perinneherkkuja ympäristöä kunnioittaen.
Teoksen pohjana toimivat paikallisten asukkaiden, kauppiaiden ja lähiruoan tuottajien haastattelut sekä muistot koskien perinneruokia ja lähiruokaa. How `bout a LANTTUKUKKO? – teoksellaan Mykyrokka- kollektiivi kutsuu katsojat pohtimaan, maistelemaan, muistelemaan ja halutessaan liikkumaan kanssaan Kuopion VB-valokuvakeskuksen sisäpihalle.
Mykyrokka-kollektiivi koostuu neljästä Pohjois-Karjalassa asuvasta tanssitaiteilijasta: Ella Effendy, Teo Mattila, Ronja Syvälahti ja Ira Vuolle. Taiteilijoita yhdistää halu tutkia ja kyseenalaistaa nyky-yhteiskunnassa normeina pidettyjä elämisen ja toimimisen tapoja. Kollektiivi on kiinnostunut tuottamaan kantaaottavaa esitys- ja performanssitaidetta julkisiin tiloihin. Pää-aiheinaan ovat ekologisuus ja ihmis- sekä eläinoikeudet.
SATOA goes WILD on ProAgria Pohjois-Savon tuottama ruokafestivaali, joka toteutetaan 15.-16.6.2018. Ruokaseikkailussa oppaana toimii tapahtuman festivaalipassi ja sen sisältämä kartta. Festivaalireitin muodostavat eri puolelle ydinkeskustan aluetta sijoittuvat kivijalkaravintolat sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden pihapiireistä löytyvät pop-up -ravintolat.
Paikallisliike on Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen vuosittain tuottama nykytanssifestivaali, joka järjestetään 13.-19.6.2018. Festivaalin ohjelmisto keskittyy esittelemään aluekeskuksen toimialueella toimivia, itäsuomalaisia tanssitaiteilijoita ja heidän uusimpia teoksiaan.
02 / maalis / 2018
SATOA goes WILD -tapahtumaviikonlopun aikana eri puolella Kuopion kaupunkikeskustaa sijaitsevista kivijalka- ja pop-up -ravintolapisteistä saa etukäteen ostettavaa festivaalipassia vastaan pohjoissavolaisia villiruokaherkkuja. Vuoden 2018 SATOA goes WILD ravintolat ovat: Kahvila Houkutus, Pikku Pietarin torikujan Tallikahvila, Isä Camillo, Musta Lammas, Kummisetä, King’s Crown, Intro Social, Bowld1ner sekä Thairavintola Samruai (pop-up J.V. Snellmannin kotimuseo) ja VS ravintolat (pop-up ohjelmaravintola Maxim). Ravintolat tulevat festarin aikaan tarjoamaan mm. järvikalaa, villisikaa, villiyrttejä ja hyönteisiä. Festivaalireitin ruoka-annoksista koostuu 10 ruokalajin kokonaisuus alku-, pää- ja jälkiruokineen.
Tämän vuoden ruokafestivaalissa korostuvat hyönteissyöminen, villiruoka ja yhdessä tekemisen teemat. Tapahtumaviikonloppuna järjestettävä oheisohjelma pitää sisällään mm. kahden festivaalin yhteistuotoksen; How ´bout Lanttukukko -tanssiteoksen, jossa paikallinen hävikkiruoka yhdistyy nykytanssiin. Osallistavan tanssiteoksen esittäjänä toimii itäsuomalaisista tanssijoista koostuva Mykyrokka-kollektiivi ja teos tuotetaan yhdessä SATOA goes WILDin ja Paikallisliike -nykytanssifestivaalin kanssa.
Viikonlopun ohjelmistoa täydentävät lisäksi musiikkiesitykset, Kuopio tanssii ja soi -festivaalin kautta tapahtumassa nähtävät tanssiesitykset sekä ravintoloiden toteuttamat ruokatyöpajat.
Villin viikonlopun aikana kuopiolaisia katuja SATOA goes WILDin aikaan kiertelee myös näyttelijä Jussi Vatanen. Vatanen kiertää SATOA goes WILDin ravintolapisteitä maistellen villejä ruoka-annoksia yhdessä tapahtuman festivaalivieraiden kanssa viikonlopun molempina päivinä. Vierailun mahdollistavana yhteistyökumppanina toimii Mansikka ry.
”On tietysti mukava tulla kotikonnuille tutustumaan uusiin tapahtumiin. Odotan innolla hyönteisiin käsiksi pääsemistä SATOA goes WILD -ruokafestareiden aikaan!” kertoo Vatanen.
Tapahtuman ennakkomyynti on avattu lippu.fi -lippukauppaan. Festivaalipassin hinta on alk. 42 euroa (+toimitusmaksut), ja se oikeuttaa 10 ruoka-annokseen. Passia näyttämällä on oikeutettu myös erilaisiin etuihin eri puolella kaupunkia – mm. ilmaiseen sisäänpääsyyn museonäyttelyihin. Tapahtuman oheisohjelma ja edut julkaistaan kokonaisuudessaan tapahtuman kotisivuilla huhti-toukokuun aikana. OSTA LIPPU
Tapahtuman tuottaa ProAgria Pohjois-Savo / RuokaSavo-hanke. SATOA -ruokafestivaalit ovat ylpeästi pohjoissavolaisia ruokafestivaaleja. Paikallisuus tapahtumissa näkyy niin ravintoloissa kuin raaka-aineissa, ja lisäksi tapahtumien ohjelma ja alihankinta toteutetaan pääosin paikallisesti. RuokaSavo-hankkeen tavoitteena on tehdä Pohjois-Savosta tunnettu ruokamaakunta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti vuoteen 2020 mennessä.
13 / helmi / 2018
Kuopiossa kesällä järjestettävät festivaalit, Paikallisliike-nykytanssifestivaali sekä SATOA goes WILD -festivaali etsivät Itä-Suomen alueelta yhteisesti tuotettavaa teoskonseptia. Teoskonsepti tulee näkymään osana molempien festivaalien ohjelmistoa.
Teoskonseptin teemoissa tai inspiraationa tulee näkyä paikallinen ruokakulttuuri, lähiruoka ja/tai villiruoka. Teoshaku on suunnattu Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen toimialueella (Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo) työskenteleville ammattitaiteilijoille. Teosehdotuksia voivat tarjota yksityishenkilöt, työryhmät ja yhteisöt. Teos voi olla muodoltaan esimerkiksi tanssiesitys, installaatio, kiertokävely, performanssiesitys tai audiovisuaalinen teos.
”SATOA goes WILD -ruokafestivaali järjestetään tulevana kesänä kolmatta kertaa, ja olemme tehneet Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen kanssa yhteistyötä alusta alkaen. Monitaiteelliset sisällöt ovat olleet tapahtuman ohjelmiston kivijalka, joten meille oli hyvin luontevaa lähteä viemään yhteistyötä askeleen verran eteenpäin Itä-Suomessa vahvaa jalansijaa omaavan kulttuurialan toimijan kanssa.” sanoo ProAgria Pohjois-Savolla työskentelevä SATOA goes WILD -tapahtuman tuottaja Jarkko Kääriäinen.
”Aikaisemmin olemme itse ehdottaneet paikallisia teoksia osaksi ruokafestivaalin ja Paikallisliikkeen ohjelmistoa. Uuden yhteistyömallin kautta avaamme uusia väyliä kuulla itäsuomalaiselta taiteilijakentältä itseltään, miten lähiruokateema heitä inspiroi”, kertoo Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen tuottaja Asta Elijoki.
Ehdotukset, joiden tulee sisältää teoksen työsuunnitelma, ansioluettelo ja budjetti, tulee lähettää 28.2.2018 klo 16.00 mennessä osoitteeseen itak@itak.fi. Itä-Suomen tanssin aluekeskus sekä ProAgria Pohjois-Savo käsittelevät ehdotukset viikolla 10. SATOA goes WILD on ProAgria Pohjois-Savon tuottama ruokafestivaali, joka toteutetaan 15.-16.6.2018. Ruokaseikkailussa oppaana toimii tapahtuman festivaalipassi ja sen sisältämä kartta. Festivaalireitin muodostavat eri puolelle ydinkeskustan aluetta sijoittuvat kivijalkaravintolat sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden pihapiireistä löytyvät pop-up -ravintolat.
Paikallisliike on Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen vuosittain tuottama nykytanssifestivaali, joka järjestetään 13.-19.6.2018. Festivaalin ohjelmisto keskittyy esittelemään aluekeskuksen toimialueella toimivia, itäsuomalaisia tanssitaiteilijoita ja heidän uusimpia teoksiaan.
Lisätietoja ja teoshakuun liittyvät tarkemmat ohjeet: http://bit.ly/2ECeCls
Itä-Suomen tanssin aluekeskus / Paikallisliike
Asta Elijoki Tuottaja-tiedottaja p. 050 5816300 / asta.elijoki@itak.fi www.itak.fi
ProAgria Pohjois-Savo / SATOA goes WILD
Jarkko Kääriäinen Tuottaja-tiedottaja p. 043 8267690 / jarkko.kaariainen@proagria.fi www.satoa.fi
23 / elo / 2017
Neljättä kertaa torin laidalla järjestettävän paikallisen ruoan festivaali SATOA Kuopio Food Festivalin oheisohjelma on julkaistu. Tapahtuma järjestetään Kauppakadulla ja Puijonkadulla 25.-26.8.2017 pe klo 11-21, la klo 11-20.
Kaupunkilehti Kukon kanssa yhteistyössä toteutettavalla, isommalla ohjelmalavalla (Kukko-lava) nähdään viikonlopun aikana paikallisia nousevia sekä jo nimensä vakiinnuttaneita artisteja ja muita ohjelmanumeroita. Kukko-lava nousee Puijonkadun ja Kauppakadun kulmaan, tapahtuma-alueen risteyskohtaan.
Perjantain aikana lavalla nähdään paikallista duo- ja trubaduuriosaamista. Roosa&Jyri -duon, Markus Petsalon sekä Henna ja Matti -duon esitysten aikana kuullaan musiikkia laidasta laitaan – aina rokista ja jazzista tämän päivän hitteihin saakka. Illan päättää Kalpankin peleistä monille tutuksi tullut DJ Sedu, joka antaa alkutahdit loppuillasta ravintola Hurmassa ja Introssa klo 21 alkaen ensimmäsitä kertaa järjestettäville SATOA -jatkobileille.
Lauantaina päivän aloittaa paikallinen katutanssiyhdistys Urban, jonka 19 hengen tanssiporukka valtaa kadun Koko suomi hoppaa 100 % -esityksellään. Päivän aikana Kauppakadulla rakennetaan myös suurta Minna Canthin näköisnukkea, jonka rakentamiseen kuka tahansa voi osallistua. Ajomies -yhtye tuo lauantain iltapäivään mukanaan etelä-eurooppalaisia sävelmiä ja klo 16.00 lavalle nousee tunnettu kuopiolais-joensuulainen Kaukolasipartio. Illan päättää suosittu, Funkkaa taikka kuole -kollektiivin DJ RR, jonka keikka jatkuu tapahtuman jälkeen Isä Camillon terassin päätöspäivän SATOA-jatkoilla.
Lauantaina pitkin päivää alueelta voi tavata myös Hupimaisteri Juha Jylhäsalmen, jota jututtamalla voi saada käsiinsä ilmaislippujakin! Lisäksi kumpanakin päivänä alueella voi osallistua yhteisölliseen katutaideprojektiin, jossa katuliituja käyttämällä toteutetaan kuvataiteilija Lauri Heikin johdolla suuri katuliituteos torikannelle.
Mukana v. 2017 olevat ravintolat:
Konttiravintola Morton, Viikinkiravintola Harald, VS Ravintolat, Kummisetä, Via Gourmet, Houkutus, Thairavintola Samruai, BowlD1ner, Panza, Hurma, Rosso, Grillsson Steakhouse, Kylpylähotelli Rauhalahti, Hotelli Iso Valkeinen, Intro, King’s Crown, Isä Camillo, Musta Lammas sekä JK Street Food.
Annoksina tapahtumassa tarjotaan mm. punajuurifalafelia Koivulan tilan punajuuresta, kuusenkerkällä glaseerattua possutikkaria, Liepuskan pitaleipää marinoidulla punakaalilla ja vegeaiolilla, Kakkutaiteen punaherukkamacaronia ja porkkanakakkua sekä metsäsienitoasteja savolaisista sienistä villillä piparjuuridressingillä.
SATOA -ruokafestivaalit ovat ylpeästi paikallisia ruokatapahtumia. Tapahtumissa olevat ravintolat, raaka-aineet, ohjelma ja alihankinnat pyritään toteuttamaan paikallisesti ja vastuullisesti, pienillä lisämausteilla höystettynä. Tapahtumassa myydään pieniä, 3-6 euron arvoisia maisteluannoksia kahden päivän ajan.
SATOA Kuopio Food Festival on saanut useita tunnustuksia, ja viimeisimpänä tapahtuma nostettiin keväällä 2017 Suomen ruokamatkailun kärkituotteeksi Visit Finlandin ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimesta. SATOA Kuopio Food Festivalin tuottaa ProAgria Pohjois-Savo ry. Tapahtuman kanssa yhteistyössä toimivat Elonkorjuutapahtuma, Kuopio Juhlii sekä Kaupunkilehti Kukko.
Lisätietoja:
Jarkko Kääriäinen / Tuottaja-tiedottaja
Puh. 0438267690 / jarkko.kaariainen(at)proagria.fi
www.facebook.com/satoakuopiofoodfestival
www.instagram.com/satoakuopio
www.twitter.com/satoakuopio
21 / kesä / 2017
Arvomme vastanneiden kesken 2 x 10kpl ruokalippuja SATOA KUOPIO FOOD FESTIVAL katuruokafestareille 25.-26.8.2017!
Palautteesi on meille tärkeä, jotta voimme kehittää tapahtumaamme seuraavana vuonna. Kysely on auki kesäkuun loppuun saakka!
19 / kesä / 2017
SATOA goes WILD keräsi tuhansia kävijöitä Kuopion kadulle. Eri puolella Kuopion kaupunkia myytiin lähes 10 000 villiruoka-annosta.
Toista kertaa järjestetty SATOA goes WILD -ruokatapahtuma keräsi tuhansia kävijöitä villin ruokaseikkailun pariin. Tapahtuman festaripasseista myytiin n. 80 %, ja pieniä ja maukkaita ruoka-annoksia festaripassien ostajat noutivat ravintolapisteistä n. 8000 annoksen edestä. Festaripassilla saatavien reittiannosten lisäksi ravintoloissa myytävät muut tuotteet, juomat ja isommat, ilman festaripassia saatavat suuremmat annokset, maistuivat viikonloppuna asiakkaille. Kävijöitä tapahtumassa ja sen aikana järjestettävän oheisohjelman asiakkaina arveltiin olevan 2000-3000 välillä koko viikonlopun aikana.
Ruokafestivaalin ajatuksena on toimia ”käyntikorttina” ja johdatuksena kuopiolaiseen ruokaan, kulttuuriin ja kulttuurihistoriaan. Asiakkaalle tuodaan tutuksi niin paikalliset ravintolat, kulttuurikohteet kuin kulttuurin tekijät kiertämällä eri puolelle kaupunkia sijoitettuja ruokapisteitä, ja tutustuttaa asiakas ruokia maistellessa paikallisiin kulttuurikohteisiin ja kulttuurin tekijöihin; taiteilijoihin, tanssitapahtumiin, muusikoihin. Ruoan lisäksi viikonlopun aikana ohjelmistossa nähtiin mm. Jonas and I:n esiintyminen VB-valokuvakeskuksen pihalla, joka keräsi satapäisen yleisön tunnelmoimaan VB:n sisäpihalle. Tapahtuman juontaja, Hupimaisteri Juha Jylhäsalmi haastoi asiakkaita, ja myös itseään eri puolella kaupunkia maistellen villiyrttejä tai osallistumalla Improvisaatioteatteri Kepsutin esityksiin – ja tätä pystyi jokainen kuuntelemaan mobiiliradion kautta. Tarja Walliuksen Trash art -teoksen valmistumiseen pääsivät osallistumaan kaikki halukkaat, ja lasten mielikuvitusten nähtiin Snellmaninpuistossa Setlementtiliiton järjestämässä lasten puuhapuistossa. Snellmanninpuisto osoittautui erinomaiseksi paikaksi yhteisöllisille tapahtumien järjestämiseen, ja monet asiakkaat toivoivat myös jatkossa näkevänsä tapahtumia myös torin ulkopuolella.
Ikimuistoisin ja ehkä yllättävin esitys nähtiin niin ikään VB-valokuvakeskuksen nurmikolla, kun Ballet Finlandin From Winter to Spring -esitys esitettiin yleisön keskellä VB-valokuvakeskuksella ja toi huipputason tanssijat kosketusetäisyydelle yleisöstä. Erinomaisena lisänä pidettiin myös kulttuurikohteiden tuomaa lisäantia festaripassien ohelle; festaripassia näyttämällä museoihin oli vapaa pääsy ja VB:n National Geographic näyttelyyn sai 3 euron alennuksen.
Tapahtuman tuottaa ProAgria Pohjois-Savo. SATOA -tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia ruokafestivaaleja, joissa nostetaan esille pohjoissavolaista osaamista niin ruoan kuin kulttuurin osalta. SATOA goes WILD järjestetään seuraavan kerran 15.-16.2018. SATOA Kuopio Food Festivalin herkkuja torin laidalla pääsee maistelemaan jo elokuussa Kuopio Juhlii -viikon viikonloppuna 25.-26.7.2017
Lisätietoja: Jarkko Kääriäinen tuottaja-tiedottaja ProAgria Pohjois-Savo p. 0438267690 jarkko.kaariainen at proagria.fi
29 / touko / 2017
Tiedote
29.5.2017 Julkaisuvapaa SATOA goes WILD -ruokafestivaalin oheisohjelma on julkaistu
Kesäkuussa Kuopiossa 16.-17.6.2017 järjestettävän SATOA goes WILD -ruokafestivaalin oheisohjelma on julkaistu. Monipuolinen ohjelmisto tuo pohjoissavolaisen villiruoan ja ravintoloiden ohella esille paikallista taidetta, tanssia ja musiikkia. Viikonlopun aikana kaupungin kaduilla voi tanssia Ballet Finlandin balettiesitysten tai Ilona Kolachanan bollywood -esitysten tahtiin – tai pysähtyä hetkeksi Sari Harjun ja Lasse Forsgrenin Lö Pömpeli -tanssiesityksen äärelle, jossa pääosassa on elävä marinonettinukke. Liikkuva teatteri Kepsutti yllättää puolestaan keskustassa kulkijoita yllättävillä lyhyillä improvisaatioesityksillään tapahtuman molempina päivinä. Viikonlopun aikana kuullaan myös musiikkiesityksiä: mm. perjantai-iltana kovassa nosteessa oleva kuopiolainen Jonas and I esiintyy festarikävijöiden iloksi VB-valokuvakeskuksella.
Kuvataidesisällöt tapahtumassa toteuttaa Pro Mylly ry. Kolme yhdistyksen taiteilijaa toteuttaa eri puolelle festivaalireittiä seuraavia kokonaisuuksia: Tarja Walliuksen Trash Art Project -teoksessa Snellmanin puistosta löytyvistä roskista tehdään yhdessä installaatio, VB-valokuvakeskuksella Kristiina Korpelan Maahan muuttaneet -teoksessa kylvetään yhdessä pieniä taimipotteja. Anja Sollaksen AmMuu puolestaan jakaa ajatuksia mikä kulttuurinen ja sosiaalinen merkitys karjanpidolla on ollut ja miten se on muuttunut. Taiteiljat ovat mukana kumpanakin päivänä, ja teosten tekemiseen voi osallistua viikonlopun aikana kuka tahansa.
Lauantaina festarialueelta löytyy ohjelmaa myös lapsiperheille: Setlementti Puijolan ja yhteistyökumppanien toteuttama The PIHA – Free Adventure Park on paikka, jossa lapset saavat olla luovia ja vapaasti rakentaa omannäköistä toimintaa, kyhäelmiä ja seikkailuja – ilman aikuisten valmiita ohjeita. Lisäksi Snellunpuiston jäätelökioski pystyttää lauantaina puistoon lapsiperheiden iloksi myös pomppulinnoja.
Ravintola Mustan lampaan villiyrttikoulutuksissa tutustutaan villiyrttien tunnistukseen ja niiden käytön opetteluun huippuravintolan keittiömestarin Juuso Rautiaisen johdolla. Festariviikonlopun kumpanakin päivänä järjestettävät koulutukset ovat kaikille avoimia, ja sinne mahtuu 25 ensimmäisenä paikalle tullutta.
SATOA goes WILD -festivaalipassi toimii myös pääsylippuna ja alennuskorttina reitin varrella oleviin kulttuurihistoriallisiin kohteisiin. VB-valokuvakeskus tarjoaa passin omistajille 3 euron alennuksen pääsylipustaan kansainväliseen National Geographic -valokuvanäyttelyyn, Kuopion kulttuurihistoriallisen museon näyttelyihin on viikonlopun ajan passia näyttämällä vapaa pääsy, ja korttelimuseon kotien ovet ovat niin ikään avoinna festarikävijöille koko viikonlopun ajan museoiden aukioloaikojen puitteissa.
Kumpanakin päivänä aluetta kiertää muutaman tunnin ajan paikallinen stand up -tuottaja, Hupimaisteri Juha Jylhäsalmi. Hupimaisteria voi kuunnella livenä paikallisen startup -yrityksen SaltemVoxin mobiiliradion kautta, joka tuo Hupimaisterin jutustelut jokaisen mobiilikäyttäjän kuultavaksi!
SATOA goes WILD -ruokafestivaali tekee Kuopion kaupunkikeskustasta yhden viikonlopun ajaksi suuren ruokafestivaalialueen, jossa mukana olevat 10 paikallista ravintolaa hemmottelevat kulttuurikulinaristeja pohjoissavolaisilla villiruokaherkuilla. Ruokaherkkuja täydennetään eri puolella reittiä nähtävällä monipuolisella ja kaikille ilmaisella ohjelmalla. Tapahtuman tuottaa ProAgria Pohjois-Savo / Ruokasavo -hanke. Lippupaketteja tarjolla myös yrityksille myynti@satoa.fi Lisätietoja, koko ohjelma ja festaripassin myynti: www.satoa.fi
13 / huhti / 2017
SATOA goes WILD -ruokafestivaali valloittaa Kuopion kaupunkikeskustan kadut 16.-17.6.2017 klo 12-20. Tapahtuma tekee Kuopion kaupunkikeskustasta yhden viikonlopun ajaksi suuren ruokafestivaalialueen, jossa mukana olevat 10 paikallista ravintolaa hemmottelevat kulttuurikulinaristeja pohjoissavolaisilla villiruokaherkuilla. Ruokaherkkuja täydennetään eri puolella reittiä nähtävällä monipuolisella ohjelmalla.
Vuoden 2017 SATOA goes WILD ravintolat ovat: Houkutus, Konttiravintola Morton, Musta Lammas, Isä Camillo, Kummisetä, King’s Crown, Intro, Thai Samruai, VS ravintolat sekä lounashuone Voltti, jotka tänä vuonna tarjoavat mm. muhennettua juuripersiljaa paahdetun kesäkurpitsan ja maahumalan kera, luomuporkkanakeittoa ja jauhosavikkapiirakkaa, järvikala-spelttitacon villiyrtti salsa verdellä tai villiyrttijäätelöä, marjoja ja vaniljakermavaahtoa kuusenkerkkävoissa paistetun kotipullan kera.
SATOA goes WILD on villi ruokaseikkailu Kuopion keskustan alueella, jossa oppaana toimivat tapahtuman festivaalipassi ja sen sisältämä kartta. Festivaalireitin muodostavat eri puolelle kaupunkia sijoittuvat keskustan kivijalkaravintolat sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden pihapiireistä löytyvät pop-up ravintolat. Pop-up ravintoloita vuonna 2017 ovat VS ravintolat VB-valokuvakeskuksella, lounashuone Voltti korttelimuseon pihapiirissä ja Thai Samruai Snellmaninpuistossa. Tapahtuman kautta asiakas tutustuu paikalliseen ruokaan, ravintoloihin, taiteilijoihin ja muusikoihin sekä Kuopion kulttuurihistoriaan – ja liikkumalla ympäri kaunista Kuopion kaupunkikeskustaa, tulevat tutuksi myös Kuopion ainutlaatuiset rännikadut.
Ruoan ohella SATOA goes WILD tuo kaupunkiin festivaalireitin varrelle runsaasti kaikille avointa, maksutonta ja monipuolista ohjelmaa: tanssia, musiikkia ja taideinstallaatioita. Ohjelman osalta yhteistyötä on vahvistettu Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin kanssa. ”Tuotamme yhdessä tanssiesityksiä torilavalle, mutta myös eri puolille kaupunkia. Tänä vuonna mm. Ballet Finland -tanssiryhmä Helsingistä esiintyy SATOA goes WILD -festivaalireitin varrella. Tämä erinomainen ryhmä on vieraillut Kuopiossa aiemminkin, mutta eri ympäristöissä nähtynä teokset näyttäytyvät katsojalleen erilaisina.” vihjaa Kuopio tanssii ja Soi -festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen. Paikallista väriä ruokafestivaaliin tuo Paikallisliike -nykytanssifestivaali, jonka toteuttamat tanssiherkut yllättävät asiakkaita reitin varrella. Tapahtumapisteitä kiertää myös Hupimaisteri Juha Jylhänsalmi viikonlopun molempina päivinä.
Käytännössä tapahtuma toimii näin: Asiakas ostaa SATOA goes WILD -festivaalipassin. Passi oikeuttaa kymmeneen villiruoka-annokseen, jotka saa käsiinsä vain festivaalipassia näyttämällä. Jokaisesta ravintolapisteestä asiakas saa annoksen ja festivaalipassiinsa leiman merkiksi ravintolapisteessä vierailemisesta. Annokset voi nauttia omassa tahdissaan 2 päivän aikana klo 12-20 välillä haluamassaan järjestyksessä. Tänä vuonna festivaalipassi toimii myös pääsylippuna Kuopion museon ja korttelimuseon näyttelyihin!
SATOA goes WILD -festivaalipassin ennakkomyynti aloitetaan 20.4. osoitteessa www.satoa.fi. Kartta ja kaikki festivaalipassiin sisältyvät annokset julkaistaan samana päivänä. Festivaalipassin hinta on 35 euroa, ja se oikeuttaa 10 ruoka-annokseen sekä sisäänpääsyyn mm. Kuopion museoon.
Tapahtuman tuottaa ProAgria Pohjois-Savo / RuokaSavo -hanke. SATOA -tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia ruokafestivaaleja. RuokaSavo-hankkeen tavoitteena on tehdä Pohjois-Savosta tunnettu ruokamaakunta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti vuoteen 2020 mennessä